I natt är du död av Viveca Sten

Fjärde delen i Sandhamnsserien är betydligt bättre än de tidigare.

När studenten Marcus Nielsen hittas död i sin lägenhet tyder allt på att han har begått självmord, men Marcus mamma är övertygad om att han blivit mördad och bönfaller Nackapolisen att gräva vidare. På stationen är situationen redan ansträngd – kriminalinspektör Thomas Andreasson var nära döden ett halvår tidigare då isen utanför Sandhamn brast under hans fötter. Kommer han någonsin att kunna återhämta sig?

Vid polisens undersökning av fallet leder spåren till Korsö militärförläggning utanför Sandhamn, där de hårdföra kustjägarna haft sin bas i decennier. Thomas bästa vän, Sandhamnsbon Nora Linde, blir tillfrågad om hon kan ta reda på mer om Korsös hemligheter. Nora har just gått igenom en svår skilsmässa och välkomnar chansen att få tänka på annat. Kort därefter dör ytterligare en man som har kopplingar till Korsö. Finns det något i det förflutna som inte får komma i dagen?

Precis som den förra delen och många andra deckare med den, så innehåller boken en berättelse i nutid och en i förfluten tid. Som jag har skrivit tidigare så är jag måttligt förtjust i denna teknik, men i den här boken består den förflutna berättelsen av en dagbok från 1977, och det greppet har jag något lättare för än enbart två parallella berättelser.

Den historiska aspekten är också intressant, eftersom det ligger en hel research bakom skildringen av kustjägarnas utbildning på Korsö. Nora Linde hamnar här inte mitt i deckargåtan och det uppskattar jag. Boken har verkligen vunnit på att mer fokus har lagts på historiska fakta än på Noras relationsproblem. Lagom är bäst.

Sandhamnsserien är lättläst och underhållande. De tidigare delarne heter i ordning: I de lugnaste vatten, I den innersta kretsen och I grunden utan skuld.

Enligt mig är det här Viveca Stens bästa bok hittills i serien.

, ,

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: