Hur skriver ni synopsis?

Jag sitter och jobbar med ett synopsis för mitt romanprojekt och velar lite över vilket upplägg som är bäst. Just nu håller jag på att beskriva hela handlingen lite kort under tidsindelade rubriker. Men eftersom jag har skrivit så pass mycket under NaNoWriMo så blir denna sammanfattning väldigt lång. Jag har med detaljer som jag inte skulle ha haft om jag inte har skrivit något än. Jag ska korta ner den till en ännu mer övergripande nivå när jag är klar, och så tänkte jag lista alla scener och kontrollera vilken funktion de har i berättelsen för att se vad som ska bort och vad som borde tillkomma.

Hur gör ni?

,

 1. #1 av malin, costa brava på 18 januari 2011 - 11:26

  Jag är inte så bra på synops. Och det behövs inte. Många författare skriver utan. Jag gjorde en hos Ann på den där kursen och följde bara hennes exempel. Med tiden utvecklade jag det, gick tillbkas och ändrade lite. Det är en bra översikt. Men jag har ett annat alldeles eget system för att strukturera. Alla måste hitta sitt sätt. Lycka till

  Gilla

 2. #2 av Ethel på 18 januari 2011 - 16:45

  Jag har också gjort en synposis efter Anns exempel. Skrev ner de olika viktiga scenerna, syfte med händelsen, vilken konflikt den skildrar, tidpunkt, platsen och vad jag vill att läsarens ska känna när denne läser. Jag tycker det är bra som underlag, utgångspunkt och stöd. Kanske jag hittar mitt eget sätt precis som malin menar. Troligtvis. Hur tänker du göra?

  Gilla

 3. #3 av Anna Ljungdahl på 19 januari 2011 - 9:56

  Jag prövar mig fram lite just nu. Försöker hitta ett sätt som passar mig. Jag tror att det har varit ganska bra att ösa ner nästan hela historien först och nu försöka strukturera upp den. Jag tror att jag skulle ha problem med fantasin om jag började med ett tomt synopsis.

  Gilla

 4. #4 av Nina på 20 januari 2011 - 0:01

  Jag har jättesvårt med det där med synopsis. När jag skrev mitt första manus så hade jag all research och allt viktigt nerkladdat på några A4 ark i en mapp tillsammans med lite post-it lappar… Inte så bra insåg jag, men visste inte om något annat just då. Numera försöker jag skriva handlingen lite kortfattat, persongalleri och viktig research i mitt synopsis. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: