Vinteräpplen av Josefine Sundström

Viss kärlek är som vinteräpplen, mognar sent och håller länge.

Detta, mina vänner, är en riktig pärla i litteraturdjungeln. Jag erkänner att jag kan vara skeptisk när ett känt namn plötsligt står som författare till en skönlitterär bok, men den här gången blir jag övertygad om att det faktiskt kan bli riktigt, riktigt bra.

Vinteräpplen är en mycket gripande släktskildring. I generationer har kvinnorna i Tovas släkt plågats av odugliga och ibland misshandlande män. Fattigdom, våld och sprit tillhör vardagen. På den lilla ön utanför Kaskö i Österbotten är havet ständigt närvarande, som en livgivande kraft men också som ett hinder mot omvärlden.
Boken är uppbyggd som en växelvis berättelse om Tovas mamma Maris uppväxt och om Tovas flykt från sin misshandlande man i nutid. Uppbyggnaden är snyggt sammanvävd och lätt och logisk att följa. Boken är enkelt skriven men orden känns ytterst väl valda och jag imponeras många gånger över ordval och meningssammansättningar som är så enkla men samtidigt så genialiska. De dialektala inslagen i dialogen lyfter hela historien och gör den mer levande för läsaren.

Det är en berättelse med mycket mörker och elände, men jag tvivlar aldrig på att det faktiskt var så på den tiden på den lilla ön i Österbotten i Finland.

Det finns alltid recensenter – framför allt tidningar – som hittar brister med den här också, men säg den roman som inte har en enda brist. Den här är enkelt men snyggt skriven och mycket gripande och engagerande. Läs den!

Betyg: 5

Vinteräpplen recenserar också bl a av: Expressen, Fiktiviteter, Tidningen Kulturen, SvD, Ingrids boktankar och enligt O.

, ,

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: