Platt fall för läsplattan? Nej!

Idag kan man läsa i Aftonbladet att det blir platt fall för läsplattan. Att det är en produkt som bara bokbranschen vill ha.

Detta kan väl ändå inte vara möjligt? Visst, de läsplattor som finns kan bli mycket bättre, det är det ingen tvekan om.
Artikeln har invändningar mot prissättningen av e-böcker, men där är jag övertygad om att det kommer att hända ganska mycket den närmaste tiden. Jag tror inte att förlagen riktigt har landat när det gäller priserna på e-böcker.

Läsplattan är klumpigare än en vanligt telefon, står det vidare i artikeln. Eh, ja. Det hoppas jag verkligen. Vem vill läsa på en liten pluttig mobiltelefon? Möjligtvis bra som komplement till pappersböcker/läsplattor, men man kan väl inte hävda att en läsplatta borde vara lika liten som en mobiltelefon? Jag tycker att läsplattorna är små som de är.
En tegelsten i pappersformat är inte helt smidig den heller. Och det finns säkert fler än jag som inte vill ha hyllmeter efter hyllmeter med böcker som samlar damm, är fruktansvärt klumpiga att flytta och troligtvis aldrig mer kommer att bli lästa.

Kopieringsskyddet är ett problem, det kan jag hålla med om. Som man kan kunde läsa på Svb-bloggen för några dagar sedan så dyker en irriterande varningstext upp på en egen sida mellan varje kapitel. Det skulle väl kanske funka i en bok med väldigt långa kapitel, men i en bok som Hundraåringen, där kapitlen är korta och många, måste det bli outhärdligt.

Elib svarar i blogginlägget Skyddet ska inte störa läsningen att det här faktiskt stämmer. Det är så här vattenmärkningen fungerar. Oj, det var inte riktigt så jag hade föreställt mig att det skulle fungera. Hoppas verkligen att de kommer på en bättre lösning. Annars kan e-boken förlora en del poäng.

Slutligen – att säga att det bara är bokbranschen som ser poängen med läsplattor är nog inte riktigt rätt. Det är inte utan att man med ett leende lutar sig tillbaka och känner igen den vanliga skepsisen inför nymodigheter och förändringar. Det är likadant överallt.
Det fanns säkert många som var skeptiska till CD-skivan för 25 år sedan och hävdade att en musikupplevelse utan knastret från reporna i vinylen inte är någon riktig musikupplevelse.

, ,

 1. #1 av Mumfi på 08 mars 2010 - 21:33

  Angående prissättningen av e-böcker:
  Bokbranschen anser att det är en bättre produkt och att man därmed kan ha större marginaler. Det skulle kunna vara sant om en marknad fungerade som så att man kan ta betalt för hela kundnyttan. Men nu är det inte så en marknad fungerar. Skulle man kunna ta betalt för all nytta en kund kan tänkas ha skulle alla priser bli sådana de är i en monopolsituation. Monopol är nu inte önskvärda ur ett kundperspektiv. Det faktum att förlagen över huvud taget kan överväga en sådan prissättningsstrategi visar på ett osunt oligopol.
  I en fri marknad närmar sig priset alltid marginalkostnaden. Marginalkostnaden på en e-bok är 0 (noll). Fundera på det vetjag.

  Kontraktsmodellen för e-böcker gentemot författare ska vi inte ens tala om…

  Vad gäller ”kopieringsskydden”:
  Det drabbar bara betalande kunder. Huvudorsaken till piratkopieringen är inte nödvändigtvis det lägre priset, utan det faktum att piratmarknaden faktisk erbjuder bättre produkter. En produkt konkurrerar huvudsakligen på tre parametrar pris, tillgänglighet och kvallitet. Genom att införa DRM försäkrar man sig om sämre tillgänglighet och kvalitet, de två faktorer på vilka man skulle kunnat konkurrera.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: