Läsplattans dag

Idag har det verkligen varit läsplattans dag. Både Bokus och Adlibris lanserar läsplattor. Bokus har Cybook Opus, som levereras med sju titlar från Norstedts. Den är fem tum stor och verkar vara utan möjlighet att anteckna. Den ska enligt uppgift vara markadens lättaste med sina 150 g. Batteriet klarar 8000 sidvändningar utan att behöva laddas. Men den är bara fem tum. Jag var väldigt sugen på att köpa den här imorse, när Bokus började twittra om den, men så upptäckte jag storleken på den.
De har en till, utan de sju titlarna, som heter iriver Story Den här har tangentbord, inbyggd diktafon och mp3-spelare. Den är sex tum stor.

Adlibris lanserar läsplattan Letto, som leveraras med fyra Bonniertitlar + en valfri. Även den är sex tum. Den är 1 cm tunn och väger 220 g. Den är billigare än Bokus läsplatta och tillsammans med den lanseras ett nytt e-boksformat – Lettobok, men kan även läsa pdf och e-pub. Också den är en mp3-spelare.

Nu till den viktigaste fråga. Varför är de så små? Jag vill ha en läsplatta som är minst 8-9 tum och utan en stor klumpig ram runt. Man kan väl sätta den i ett läderfodral och hålla i det?
Fråga nummer två: Varför är e-böcker så dyra? Jag vet att det är 25% moms på e-böcker och 6% på pappersböcker, men ändå. En e-bok har inga tryckkostnader. Och varför denna skillnad i moms?

Detta går även att läsa om i DN idag.

Vi kan även läsa på Computer Sweden om det s k läsplattekriget.

GP läser jag att en ketchupeffekt väntas och att en läcka i lanseringsprocessen bakom Letto är anledningen till att båda jättarnas läsplattor släpps samma dag.

Nej, jag är inte redo att helt lämna pappersboksvärlden, men det vore ett välkommet komplement med en läsplatta. Om det nu hade funnits någon som var tillräckligt stor, snygg och bra. Apples iPad är jag inte intresserad av. Jag vill ha en läsplatta, inte en dator eller multimediamaskin.

, ,

 1. #1 av Jerker Antoni på 11 februari 2010 - 9:50

  Någon som vet hur pass fritt det nya formatet för Letto är och i så fall även hur man kommer över en konverterare.
  Kan man t ex ge ut sin egen bok i detta format och skicka till sina vänner som har köpt en Letto? Eller lägga upp sin egen bokhandel för detta format.
  Jag ser nämligen väldigt stora möjligheter att ge ut böcker som annars kanske aldrig skulle kommit ut, ju smalare läsekrets – ju mindre upplaga och ju mindre chans att boken kommer ut i pappersformat.
  Att läsa en bok som t ex PDF i en vanlig dator är knappast aktuellt eftersom det är tröttande för ögat och opraktiskt. PDF-formatet är dessutom minneskrävande, en 400 sidors bok blir runt 1mb när jag konverterar från OpenOffice där filen bara är 200kb.
  MVH Jerker

  Gilla

  • #2 av annaljungdahl på 11 februari 2010 - 18:57

   Vanlig PDF ska fungera i Letto.

   På Elibs frågelåda kan man läsa följande om Letto-formatet:

   Vad är ”lettobok” för ett format?

   Det är inget nytt format. Med ”lettobok” menas helt enkelt en bok såld för att läsas på Letto, oavsett format. Läsplattan AdLibris Letto är en BeBook, som kan hantera EPUB och PDF med eller utan kopieringsskydd, och det är också de formaten AdLibris säljer.

   Gilla

 2. #3 av 3pa2 på 11 februari 2010 - 19:07

  Säger NEJ Tack helt till läsplatta.

  Gilla

 3. #4 av annaljungdahl på 11 februari 2010 - 19:11

  Det väljer man förstås själv. Alla behöver inte använda läsplatta.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: