Ingrid Elfberg – Gud som haver

Eva är mammaledig och hemma med babyn Julia och den två år äldre sonen Sebastian. I ett obevakat ögonblick ute på gården blir pojken bortförd av en pedofil. Han hittas senare av förskoleläraren Mattias, som genast blir polisens huvudmisstänkte och som tre månader senare döms för brottet. Men Eva känner sig inte lättad, hon slipper inte ifrån den olustiga känslan av att det här inte är över. Och en dag får hon ett brev från Mattias inifrån fängelset där han försäkrar henne om att han är oskyldigt dömd och att den skyldige fortfarande finns kvar därute. När polisen vägrar lyssna ser Eva ingen annan möjlighet än att börja göra egna efterforskningar. Snart inser hon att förövaren finns i familjens närmaste umgängeskrets.

Det här är nog ett ämne som ganska få skulle ta sig an att skriva om. Och det kanske har sin förklaring för det är inte angenämnt att läsa om det. Boken är välskriven, det finns ingenting i språket att klaga på. Vi följer nästan uteslutande mammans tankar, känslor och handlingar, men de svåraste bitarna som handlar om själva övergreppet är berättade ur gärningsmannens perspektiv.

Hur den oskyldigt dömde förskoleläraren upplever hela historien framgår inte alls mer än att det hela får ett tragiskt slut för honom.

Jag skulle ha velat veta mer om hur gärningsmannen tänkte och kände och kanske också om den oskyldigt anklagades tankar och känslor, men egentligen vill jag ju inte veta detta och det är förmodligen det som gör att läsningen av boken lämnar efter sig en känsla av obehag som jag kunde ha varit utan.

Förlag: Kabusa böcker
Om boken: Gud som haver
Utgiven: 2009

,

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: